Kışa bir kala

Yıllardır annemle aramızda süregelen bir sürtüşme var: o gizli saklı kavanoz, yoğurt kabı, vs. stoğu yapar, ben ise aklıma estikçe annemden gizli, stoğunu eritme operasyonuna girişirim:)

Yani -dim. Girişir-dim.

Annemi bugüne dek bu konuda hiç anlamadım: insan o kadar kavanozu saklayıp ne yapar? Bu soruyu her sorduğumda "kızım domates, turşu, zeytin, vs. yapıyorum, o zaman bu kavanozlar çok lazım oluyor" cevabını alırdım ama yine de içimden "amannn, fil mi doyuracak, ben yine de bunların bir kısmını atayım, ortalık düzenlensin" şeklinde, bildiğimi okurdum.

Ve dün sabah benim mutfağım bu haldeydi:/
Son günlerde başıma gelenler malum: kah tığ işi öğrenmeye çalışıyorum, kah ahşap boyama, nakış, dikiş gibi kursları araştırıyorum, kah kış hazırlıkları yapıyorum!

Hani eskiden "Hayat Bilgisi" dersi olurdu, kitabındaki görsellerde evin hanımı sonbahar zamanı domates, turşu, tarhana, vs..yapardı...işte ben o "Hayat Bilgisi kitabının görsellerindeki anne" modundayım bu ara:)

Cumartesi arkadaşımın oğlunun doğumgünü sonrasında hummalı bir koşuşturma başladı: semt pazarına uğrayıp kilolarca alınan domates sonrasında bu işin kavanozsuz olmayacağı idrak edilip züccaciye turları yapıldı!

Domates hazırlamak o kadar da zor değilmiş aslında..
Hatta o kadar zorlanmadım ki, sanırım önümüzdeki günlerde bir posta daha yapacağım.
Pazarda hızımı alamayıp barbunya, kırmızı biber, taze fasülye falan da aldım.
Şimdi tek eksiğim patlıcan kaldı.
Önümüzdeki günlerde patlıcan közleyip buzluğa atasım var. Közleme hem en favori yiyeceklerim arasındadır, hem de kışın gelen ani misafirler için sofra hazırlarken birebirdir.

Bu kadar hazırlık sonrası yorgun düşüldü tabii, kahve molası böyle zamanlarda daha da keyifli oluyor..
Evet yanılmadınız, lokum naneli:)
Ah annecim iyi ki hala memlekettesin, en azından bunlarla cebelleşirken söylendiğini duymadım:/ İzmir dönüşü benimle ne kadar eğleneceğini tahmin ediyorum ama kaşındım, dilediğin kadar dalganı geçebilirsin!:)

Sizler de bu tip hazırlıklar yapıyor musunuz?
En çok hangi yiyeceği depolamayı tercih ediyorsunuz?

Hepimize mutlu ve keyifli bir hafta olsun!
Sevgiler

Yorumlar

  1. Canım malum taşınma telaşından bu yıl hiçbirşey yapamadım.Ama normalde illa ki salça ve sos yapardım,bu sene satın alacağım artık.Özellikle domates sosuna bayılıyorum,herşeyde kullanıyorum.
    Ben güneşte kurutma gibi doğal ve daha iyi bir yöntem yerine; domatesleri yıkayıp,saplarını ayıklayıp kabuklarıyla rondodan geçiriyorum.Tencerede minicik zeytinyağında iki üç diş sarmısağı çevirip rondodaki domates sosunu tuz ve şekerle ekliyorum,bazen evde varsa kapya dediğimiz kırmızı yağ biberini de rondodan geçirip ekliyorum.Kapağını hafif aralık kapamak gerek pişerken,yoksa çok sıçrar fokurdarken.
    Küçük kavanozlara da bu sos+közlenmiş patlıcan+ufalanmış beyaz peynir+ceviz+kekik,karabiber,tozbiber,vegeta vs türlü baharat ekleyip hazırlıyorum,üzerlerine hafif zeytinyağı gezdirip kapaklarını kapatıyorum.Ama bu sos daha çabuk tüketilmeli.Kahvaltı için muh-te-şemdir.

    Ayşe pembe domates(muhacır domatesi,bursa domatesi,organik domates,bulgar domatesi de deniyor) kullanmayı düşünmez misin?
    Benim aaaaaaaşık olduğum en sevdiğim sebzedir pembe domates!Tohumunu bulup balkonda yetiştirmeyi denemişliğim ve yanılmışlığım var,bahçe olması gerek.Nisan gibi ekiliyordu sanırım domates,ağustos gibi en olgun ürününü veriyor.
    Tatmadıysan bunu bir yerden bulmalısın,internette pembe domates ağı gibi gruplar var,bu işin hastaları var,öyle lezzetli yani.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şebnemcim selam,
      Sen anlattıkça ben acıktım!:)) o patlıcanlı yaptığın sos var ya, ona bayılırım ben, kışın mutlaka tüketiriz ondan, İzmir'deyken Fatma Ablamız yapardı, bak iyi ki aklıma getirdin birkaç küçük kavanoz yapayım bari..

      Pembe domatesi bilmem mi?? Eskiden hiç almazdım, sonra eşimin arkadaşı alıştırdı, şimdi vazgeçemiyoruz! Burada kahvaltıda üzerine zeytinyağı ve kekik yapıp onu yemeyi tercih ediyoruz, çeri falan hikaye..
      Ama yemeklik olarak -sanırım rengi çok açık olduğundan- yapmak hiç aklıma gelmedi, çünkü ben çok açık renk yemek sevmiyorum:/Ama tadı muhteşem pembenin..
      Bu hazırladığım domatesleri ben de soymadım, öyle kabuğuyla falan hazırladım, biraz kaynayıp blendırdan geçtiğinde kabuk falan kalmıyor zaten..
      Ay vallahi acıktım:))
      Sevgiler

      Sil
  2. Stok epey çokmuş... ;)

    YanıtlaSil
  3. delikatesse bilmem miiiii.
    :))))
    sona yine gelirim.

    ha haa bi de delitacessen var. şarküterii. çok komik filiim.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eeeeee onun adı jean pierre jeunet, tabii komik olacak:)

      Sil
  4. hah haaaaa annene mi benziyosun yoksaaaa..
    :)
    hah haaaa tarhana var bi deee onu daaa yaap.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cık, tarhana olmaz.
      zira nem oranı yüksek, burada kurumuyor:)))
      aynı şekilde biber, patlıcan, vs..kurutamıyorum nemden ötürü:))

      Sil
  5. Ayşe ben neden bloğumu doğru düzgün güncelleyemiyorum, sizlere neden güncel yorum yapamıyorum sanıyorsun?
    Önce 30 kilodan ardından bir 30 kiilo daha konserve domates sosu, 30+5 tatlı acı karışık biberden acıka,içinde havuç domates kırmızı biber,sirke ,zeytinyağı bulunan çok güzel başka bir sos... uzayıp gider. Arkadaşlarım bana bu sene "en iyi ev kadını" ödülünü vereceklerini beyan ediyorlar:)) daha reçel ve turşu da yapacağım:)) ciddiyim.
    Ama bu arada bloğa da yeni bir kitap yorumu zar zor da olsa koyabildim.
    O kavanozlar can yaaa.
    ahgfjşsjjl:))

    YanıtlaSil
  6. aaaa acıka tarifi versene blogta, herkes farklı yapıyor, bu sene ben de yapmak istiyorum!
    turşu tarifi de alabilirim, ben geçen sene "turşu kur"la yapmıştım, olmadı, sevemedim:/
    hemen bakıyorum kitap yorumuna..bu aralar ben de deli gibi film+kitap yapıyorum, özlemişim..
    bu kavanozlardan bugün 15 tane daha aldım, bir posta daha domates ve zeytinyağlı yemek falan yapacağım:))

    YanıtlaSil
  7. Acıka tarifi veririm tabi hem de orjinal, turşu işine bu hafta bakıcim.
    kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tamam bekliyorum tarifleri.
      sana da kolay gelsin!
      iyi Pazarlar

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cam balkona perde ama nasıl?

Fırından öte: AGA

Evde kaç tuvaletiniz var?