Monet'nin Bahçesi

Dün bir film aracılığıyla da olsa, taşrada yaşamanın güzelliğinden dem vurmuştuk.
Taşrada yaşamak gerçekten güzel ama bir farkla: eğer siz de benim gibi bir sanatseverseniz, işte bu noktada kendinizi "şimdi İstanbul'da olmak vardı anasını satayım" şarkısını mırıldanırken bulabilirsiniz:-) Ben cuma günü  Monet resimlerinin İstanbul'a teşrifini duyduğumdan beri arada bu şarkıyı mırıldanıyorum:-)

Dünyanın en önemli ressamlarından biri olarak kabul edilen Claude Monet'nin resimlerini 9 Ekim 2012/6 Ocak 2013 tarihleri arasında Sakıp Sabancı Müzesi'nde görebilirsiniz.

Ünlü Fransız ressam Claude Monet (Klod Mone şeklinde telaffuz edilir), bizlerin "izlenimcilik" olarak adlandırdığı empresyonizm akımının babası olarak kabul ediliyor.

Bu akım adını işte bu resimden alıyor..
Resimin adı "İzlenim: Gün Doğumu"


Facebook sayfamızda koyduğumuz, içimizin açılmasını sağlayan "günaydın çiçekleri"nden belki farketmişsinizdir, çiçek resimlerini çok seviyorum, içimi ısıtıyor:-)  Ben Monet'yi sanırım en çok çiçeklerinden dolayı seviyorum; şansa bakın ki İstanbul'da sergilenecek olan resimlerinin büyük bir bölümü, ömrünün sonuna kadar yaşadığı Fransa'nın Giverny köyündeki evinin bahçesinde çizdiği resimler..

Bu arada önemli bir hatırlatma: Monet'nin bahçe resimlerinin yanısıra, usta ressam Auguste Renoir (Ogüst Rönuar diye telaffuz edilir) imzalı Monet ve eşi Camille'in portresini de görme imkanımız olacak..sizin anlayacağınız, bir taşla iki kuş..Monet ve Renoir birarada:-)

Bu da resimlerinin büyük bölümünde ilham aldığını söylediği o ev ve çiçeklerle dolu harika bahçesi..şu an bu ev müze olarak kullanılıyor.


Bu resim İstanbul'a gelecek mi bilmem ama ben bu resimi Viyana'da Albertina Müzesi'nde görmüş ve çok şaşırmıştım: Mona Lisa ne kadar küçükse, Monet'nin "Nilüferler" isimli eseri bir o kadar büyük!:-) Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim, eşim bu tabloyu gördüğü an, çok uzun süre önünden ayrılamadı:-) Haksız sayılmaz, çünkü gerçekten çok etkileyici!


Eğer Monet size birşey ifade etmiyorsa, şimdi ekleyeceğim resimi mutlaka tanıdığınızdan eminim...bilhassa puzzle meraklısıysanız..işte meşhur "Şemsiyeli Kadın"


Paris'teki Orsay ve Louvre Müzesi dışında, Monet'nin eserlerinin büyük bölümü yine Paris'teki Marmottan Monet Müzesi'nde bulunuyor.

Fransa'da Etretat ve Honfleur benim en merak ettiğim yerlerden ikisi, eşim buraların harika yerler olduğunu söylüyor. Sanırım gerçek olsa gerek, zira Monet de resimlerine buraları konuk etmiş..
Önce Etretat..


Ve Honfleur



Monet'nin gözünden çok sevdiğim, bende güzel anıları olan Venedik..


Belki gerçeklerini de görme fırsatını yakalayacağımız Monet resimlerinden bazıları:













Yorumlar

  1. ayşecim monet'nin hareket eden çiçekler tablosu hangisi? uzaklaştıkça tabloda çiçeklerin hareket ettiği göz yanılgısı oluşurmuş..
    üni. hocamızdan duymuştum yıllar önce o fransada müzede gördüğünde çok etkilendiğinden bahsetmişti ama araştıramadım,sen konuya hakimsin bilirsin belki..

    YanıtlaSil
  2. hımm, hiç böyle birşey duymadım bak..
    İstanbul'daki sergiye gelme fırsatım olunca yakından bakacağım..
    Fransa'da üç müzede birden sergileniyor resimleri, acaba hangisinde gördü..
    ben sadece "nilüferler" tablosunu gördüm Viyana'da ama benim gördüğüm nilüferler de hareket etmiyordu:-)


    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cam balkona perde ama nasıl?

Fırından öte: AGA

Evde kaç tuvaletiniz var?