Yangın var!


Bu fotoğraf 80'li yıllardan, bizim evde kıymeti büyüktür..
Bu hayattaki en iyi dostumun, sevgilimin okuldaki ilk gününün fotoğrafı, muhterem kayınpederim ile birlikte..

Peki bu binayı bilir misiniz?
Aslında dün ana haber bültenlerinde bol bol gördünüz, yukarıdaki kadar hoş bir görüntüsü yoktu tabii, alevler içindeydi...
Evet, tarihi Galatasaray Üniversitesi binasından bahsediyorum.
Eşimin Galatasaray Lisesi'ne başladığı ilk gün çekilmiş bir fotoğraf bu; o zamanlar yatakhane olarak bugünkü Galatasaray Üniversitesi'nin binasını kullanıyorlarmış, bir süre sonra Beyoğlu'na geçmişler...çok fazla anısı var bu binada..

Ve işte bir gecede, bilinmeyen bir sebepten dolayı -belki de hiç bilinmeyecek ya da başka bir sebep bulunacak!?- o anılar, güzelim bina, içindeki birbirinden değerli kitaplar uçtu gitti..

Bundan 2 hafta önce eşimle WTC (World Travel Channel)'da Belçika'nın önemli kentlerinden Brugge'ün belgeselini izliyor, oradaki 500-600 yıllık binalara bakıp "adamlara helal olsun, ne kadar güzel sahip çıkıyorlar tarihlerine" diye konuşuyorduk..az önce yangını içimiz acıyarak izlerken bu konuşmaları hatırladık..biz neden sahip çıkamıyoruz kültürümüze, mirasımıza, değerlerimize, neden bu kadar beceriksiziz? Çırağan'ın hikayesini duymuştum, bugün de üniversitenin ötesindeki bir başka okulun bir süre önce yandığını öğrendim, Haydarpaşa faciası ise daha dün gibi..

Eğer bu yangınların önüne geçilmezse, vatandaş olarak bizler de sesimizi çıkarmayıp izlemekle yetinirsek, ileride çocuklarımız bu değerli binaların, kültürel mirasların yerine birbirinden fiyakalı, lüks otelleri görecekler..

Eşim bu gece çok üzgün...o üzgün olduğu için ben de üzgünüm...her ne kadar onun kadar bağlarım olmasa bile o binayla, herşeyden önce bu kadar kıymetli bir tarih yok olduğu için üzgünüm...tek dileğim, binanın restore edilip yeniden eğitim yuvası kimliğine geri kavuşması..

Yorumlar

  1. Eline, yüreğine sağlık... Evet, milli değerlerimiz yanıyor tek tek. Bu arada bizler gibi hayatının bir bölümünü orada geçirmiş olanların da ciğerleri yanıyor. Sadece bizlerin değil de 7'den 70'e herkesin ciğeri yandığında milli değerlerimizi korumanın mümkün olacağını anlamamız lazım artık.
    Doğan

    YanıtlaSil
  2. Ben o binada üniversite okumuş şanslı kişilerdenim. Dün ben de çok üzüldüm, halen üzgünüm. Bir sürü anımız vardı orada, mezuniyet fotoğraflarımız oranın süslü salonunda...Aklım almıyor. Hiçbir telafisi olmayan bir şey bu.

    YanıtlaSil
  3. Ah Minecim, hepimize geçmiş olsun..
    Eğer söylenildiği gibi otel yapılırsa, o zaman daha iyi olacağımıza dair o umut ta gidecek içimden..dilerim hepsi yalandır..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cam balkona perde ama nasıl?

Fırından öte: AGA

Evde kaç tuvaletiniz var?