Kışlık domates yapımı
Geçen seneki domates maceramı belki hatırlarsınız.. (burada)
O zaman tarifinden emin olmadığım, kavanozu açınca neyle karşılaşacağımı bilmediğimden olsa gerek, detaylı bir tarif vermemişim...ancak geçen kış bu domatesler o kadar çok beğenildi ve tüketildi ki, şimdi gönül rahatlığı ile tarif verebilirim:)
İhtiyacınız olan tek şey, kavanoz ve domates.
İlk önce domatesleri iyice yıkıyoruz.
Yıkanan domatesleri 4 parçaya bölün. Kabuk falan soymanıza gerek yok, sadece domateste çürük olursa onları almanız yeterli.. (blenderdan iyice geçince kabuk falan kalmıyor)
Sonra doğranan domatesleri derince bir çelik tencereye boşaltın, yüksek ateşte kaynamaya başlasın.
Domatesler kaynarken kavanoz kapaklarını sıcak su dolu bir kaba koyun.
Domatesler erimeye başlayınca ocaktan alıp iyice blenderdan geçirin. (büyük parça kalmayacak şekilde..kalsa da yemek yaparken eriyor zaten)
Blenderdan geçmiş hazır domatesi soğumaya bırakmadan direkt kaynar şekildeyken kavanozlara doldurun. Ardından sıkıca kapağını kapatıp ters çevirin.
Hepsi bu!
Kavanozlar ters çevrili durumda birkaç gün beklesin, eğer sıkıca kapanmayanlar olduysa onlar akıp fire verecektir..onları da yemek yaparken -eğer hava çok sıcak değilse ve ekşimediyse- hemen değerlendirebilirsiniz.
Ufak bir tüyo: İzmirliler'in "şişe domat" dediği -bir sürü ismini duydum, o yüzden bildiklerimi sayayım- bazılarının yumurta, bazılarının da Ankon dediği domates çeşidi bu iş için biçilmiş kaftan..çünkü bu domatesle yapılan sos çok daha koyu, kıvamlı oluyor..
Bu sosu her türlü yemekte kullanabileceğiniz gibi, makarna sosu, domates çorbası ve kızartmalarda da kullanabilirsiniz.
Yapacak olan herkese kolaylık diliyorum..
Sevgiler
eline sağlık
YanıtlaSilçok teşekkürler Havva!
SilHarika! Ellerine sağlık. Afiyetle yiyin :)
YanıtlaSilDeneyeceğim az miktarla olsa da :)
Betül kapak konusu önemli, sıkıca kapatmak lazım..
SilKapaklar eskiyse mutlaka yeni kapak al, ben 5-6 tane fire verdim bu yüzden :((
Sevgiler
SLM ben geldim, sos he vay vay vay...
YanıtlaSilhoşgeldin Rehber!
Silseni burada görmek güzel..
merhabalar,,,butun bir kis bende kullaniyorum bu salcayi:))
YanıtlaSilyalniz lezzet acisindan yari yariya,,,canakkale domatezi ile lezzetlendiriyorum,yumurta domatezi:)birde icine z,yagi akitiyorum kaynarken...denemenizi isterim
ellerinize saglik,,,afiyet olsun
Ama Çanakkale domatesi nereden bulacağız şimdi:)) bak canım istedi:))
SilZeytinyağını hiç duymamıştım bak..ama ben Egeliyim, benim için işin içine zeytinyağı girdi mi, hep güzeldir:)
Sizin de ellerinize sağlık, afiyet olsun:)
Sevgiler
ah işte pirinç musluk:) şükür karşılaştırana...
YanıtlaSilbir de senin gibi güzel fotoğraflayabilsem fena olmayacak:)
Silsenin musluk ta harika, ben çok sevdim..