Julia Child anısına

Televizyonda yemek programlarını izlemeyi sever misiniz?

Pekiiii, bugün Google ana sayfadaki kadın dikkatinizi çekti mi?
Ya da aramızda Julie&Julia filmini izleyeniniz var mı?
İsmi hiç ilgimi çekmemesine rağmen, sadece DVD kapağında Meryl Streep'i gördüğüm an almaya karar verdiğim, izlerken de çok keyifli zaman geçirdiğim bir filmdi.
Meryl Streep bu filmde, televizyon ekranlarında yemek tarifleri veren ilk programlardan birini yapan Julia Child'ı canlandırmış.

Kim bu Julia Child?
Julia Child 100 yıl önce tam da bugün Amerika'da doğar. Yıllar sonra, uzun zaman Fransa'da yaşamış iyi  şarap ve yemek düşkünü Paul Child ile evlenir.
Bir süre sonra, hükümet Fransa'da ABD lehine kamuoyu oluşturmak üzere Paul Child'ı Paris'e gönderir. İşte Julia Child'ı bu satırlara da taşıyan kaderi orada başlar.
Julia Child Paris'i o kadar sever ki, tıpkı bir Parizyen gibi alışveriş ve yemek yapmaya başlar. Eşinin hediye olarak getirdiği Larousse Gastronomique (yemek kitabı) te ünlü aşçı için bir başka kırılma noktasıdır.

Bakar ki yeteneği var, Paris'teki dünyaca ünlü aşçılık okulu Cordon Bleu (Kordon Blö diye okunur)ye yazılmaya karar verir. Orada aldığı zorlu eğitimin ardından, bir yemek kitabı yazmak isteyen iki Fransız kadın ile tanışır. (Simone Beck ve Louisette Bertholle) İşte bu karşılaşma, Amerika için önemli kitaplardan biri olan Mastering the Art of French Cooking (Fransız Yemek Pişirme Sanatında Ustalaşmak) isimli kitapla sonuçlanır. Ve bu sayede Julia Child doğru düzgün bir mutfak kültürü olmayan Amerikalılar'a Fransız Mutfağı'nı sevdirir.

Kitabın başarısının ardından 60lı yıllarda televizyon programı hazırlamaya başlar: Julia Child programda yemek pişirmektedir. Bu programla birlikte Julia Child Amerikan halkının en sevilen aşçısı haline gelir.


2004 yılında hayatını kaybeden ünlü aşçının 100. doğumgünü Google ana sayfada bugün kutlanıyor.


Size Julia Child'ın mutfağının fotoğrafını buldum:






Bu da Julie&Julia filminin frangmanı, belki ilginizi çeker: Bu da filmden sevdiğim bir şarkı:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cam balkona perde ama nasıl?

Fırından öte: AGA

Evde kaç tuvaletiniz var?