Tam zamanı: Deniz börülcesi
Deniz börülcesi sever misiniz?
Ya da şöyle sorayım: "deniz börülcesi ile tanıştınız mı?"
Antalya deniz börülcesi ile son birkaç yıldır tanıştı...sanırım bunda burada çoğalan Egeli nüfusun payı büyük..Ege insanının burada çoğalmasının sebebi ise tamamen "duygusal"; artık büyük tur operatörleri -yani acentalar- müşterilerini güzel havaların sadece 4-5 ay sürdüğü Ege yerine, havanın neredeyse 12 ay güzel olduğu Antalya'ya getirmeyi tercih ediyorlar. Benim de Antalya'ya geliş sebebim tamamen bundan kaynaklanıyordu...şimdi hayatım bambaşka bir noktaya kaydı, o ayrı:)
Evet, deniz börülcesi diyorduk.
Tamam, hala Smyrnetalya'nın dekorasyon ağırlıklı bir site olduğunu unutmuş değilim. Ama aklıma takılan, daha doğrusu yukarıda blog tanımında da belirttiğim gibi "periskopuma ne yansıyorsa" onu size aktarmaya çalışıyorum...
Bir de burada o kadar satılmasına rağmen, bizim oralılar dışında hala nasıl hazırlandığını pek bilen yok gibi...geçenlerde birlikte kahve içip hoş muhabbet ettiğimiz komşum deniz börülcesinin nasıl yapıldığını bilmediğini söyledi. Komik olan, satan pazarcının da nasıl yapıldığını bilmemesi:))
Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim: İzmir'de demeti 25/50 kuruş arası değişen deniz börülcesinin burada kilosu 10/12 tl arası! Keza enginar da öyle, 10 tanesi 5 tl olan enginar, burada 4/5 tanesi 10 tl! Esefle kınıyorum!
Kızdığım bir nokta da var: bu ürünleri -annem pazarcılarla mücadele halinde:))- ısrarla İzmir'den getirdiklerini iddia etmeleri...yıllardır alışveriş ettiğim bir pazarcı sonunda ağzından baklayı çıkardı "yok abla, ne yazık ki İzmir'den gelmiyor, çok pahalıya maloluyor nakliyat olayı"..hadi enginar çok belli de, börülce o kadar belli olmuyor:)) Antalya'da yaşayan börülce ve enginar sevdalılarına duyurulur:)
Her neyse, ben de bilmeyenler için deniz börülcesinin nasıl yapıldığını tarif etmek istedim.
Öncelikle börülcelerin çamurunu suyun altında akıtıyoruz.
Börülceleri derin bir tencereye alıp, ısıtıcıda kaynattığımız suyu üzerine döküp, kaynatmaya başlıyoruz.
Bu arada, dilediğiniz kadar sızma zeytinyağı+ limon+ sarımsak+ tuz karışımını hazırlayabilirsiniz.
Börülceleri ayıklamak için, bir süzgeç ve bir kap hazırlıyoruz. Hemen tüketmeyecekseniz, kapaklı kap tercih sebebidir (sarımsak kokusu sebebiyle:)
Peki börülcelerin piştiğini nasıl anlayacağız?
Eğer ki kökünden tuttuğunuz börülce kolayca kılçığından sıyrılabiliyorsa, pişmiş demektir.
Ve başlıyoruz temizlemeye..
Kılçıktan ayrılan herbir deniz börülcesini temiz bir kaba alıyoruz.
Son olarak hazırladığımız limonlu+sarımsaklı karışımı ayıkladığımız deniz börülcelerinin üzerine ilave edip, karıştırıyoruz.
Afiyet olsun!
Sevgiler:)
Ya da şöyle sorayım: "deniz börülcesi ile tanıştınız mı?"
Antalya deniz börülcesi ile son birkaç yıldır tanıştı...sanırım bunda burada çoğalan Egeli nüfusun payı büyük..Ege insanının burada çoğalmasının sebebi ise tamamen "duygusal"; artık büyük tur operatörleri -yani acentalar- müşterilerini güzel havaların sadece 4-5 ay sürdüğü Ege yerine, havanın neredeyse 12 ay güzel olduğu Antalya'ya getirmeyi tercih ediyorlar. Benim de Antalya'ya geliş sebebim tamamen bundan kaynaklanıyordu...şimdi hayatım bambaşka bir noktaya kaydı, o ayrı:)
Evet, deniz börülcesi diyorduk.
Tamam, hala Smyrnetalya'nın dekorasyon ağırlıklı bir site olduğunu unutmuş değilim. Ama aklıma takılan, daha doğrusu yukarıda blog tanımında da belirttiğim gibi "periskopuma ne yansıyorsa" onu size aktarmaya çalışıyorum...
Bir de burada o kadar satılmasına rağmen, bizim oralılar dışında hala nasıl hazırlandığını pek bilen yok gibi...geçenlerde birlikte kahve içip hoş muhabbet ettiğimiz komşum deniz börülcesinin nasıl yapıldığını bilmediğini söyledi. Komik olan, satan pazarcının da nasıl yapıldığını bilmemesi:))
Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim: İzmir'de demeti 25/50 kuruş arası değişen deniz börülcesinin burada kilosu 10/12 tl arası! Keza enginar da öyle, 10 tanesi 5 tl olan enginar, burada 4/5 tanesi 10 tl! Esefle kınıyorum!
Kızdığım bir nokta da var: bu ürünleri -annem pazarcılarla mücadele halinde:))- ısrarla İzmir'den getirdiklerini iddia etmeleri...yıllardır alışveriş ettiğim bir pazarcı sonunda ağzından baklayı çıkardı "yok abla, ne yazık ki İzmir'den gelmiyor, çok pahalıya maloluyor nakliyat olayı"..hadi enginar çok belli de, börülce o kadar belli olmuyor:)) Antalya'da yaşayan börülce ve enginar sevdalılarına duyurulur:)
Her neyse, ben de bilmeyenler için deniz börülcesinin nasıl yapıldığını tarif etmek istedim.
Öncelikle börülcelerin çamurunu suyun altında akıtıyoruz.
Börülceleri derin bir tencereye alıp, ısıtıcıda kaynattığımız suyu üzerine döküp, kaynatmaya başlıyoruz.
Bu arada, dilediğiniz kadar sızma zeytinyağı+ limon+ sarımsak+ tuz karışımını hazırlayabilirsiniz.
Börülceleri ayıklamak için, bir süzgeç ve bir kap hazırlıyoruz. Hemen tüketmeyecekseniz, kapaklı kap tercih sebebidir (sarımsak kokusu sebebiyle:)
Peki börülcelerin piştiğini nasıl anlayacağız?
Eğer ki kökünden tuttuğunuz börülce kolayca kılçığından sıyrılabiliyorsa, pişmiş demektir.
Ve başlıyoruz temizlemeye..
Kılçıktan ayrılan herbir deniz börülcesini temiz bir kaba alıyoruz.
Son olarak hazırladığımız limonlu+sarımsaklı karışımı ayıkladığımız deniz börülcelerinin üzerine ilave edip, karıştırıyoruz.
Afiyet olsun!
Sevgiler:)
Deniz börülcesini yemişliğim var ama yapmasını bilmiyorum,Egeye özgü bitkiler bunlar, gerçi İstanbul da aransa bulunur, organik pazarda ya da şurda burda.Ama bu onu sevmeme engel değil:))
YanıtlaSilEline sağlık.
Deniz Börülcesinin adını çok duyar ama hiç bilmezdim. Geçen sene pazarda gördüm aldım ve yapıcam dedim :)
YanıtlaSilAynen tarif ettiğiniz gibi yaptım ve çok beğendim :) Bu günlerde yeniden almak lazım.
Ellerinize sağlık.
Rehber günaydın,
YanıtlaSilBirgün bu zamanlar buralara yolun düşerse, ben hazırlarım sana :)
Aslı günaydın:)
YanıtlaSilYararı var mı bilmiyorum -mutlaka vardır- ama çok lezzetli olduğu kesin:)
Sizin de ellerinize sağlık!:)
Koşarak geliyorum Smyne'm:))
YanıtlaSilsöylemen yeter.
Ama ben sana ne vaad edebilirim ki?
Birşey vaad etmene gerek yok, deniz börülcesini hazırlamak zor değil ;)
YanıtlaSilYa da şöyle yapalım: email adresime adresini gönder, ben sana kargolayayım, ne dersin?:)
Oy bayılırım!izmirde üniversitedeyken hep yapardım ama izmirden taşınınca daha az yapar oldum.bursa ve istanbulda pek bilinmiyor maalesef..kılçıklarını ayıklamak en önemli detay..bol limon ve zeytinyağlı miss..
YanıtlaSilİzmire dair özlediklerim çok,bir ara gitmek lazım.
Sevgiler
yoook kargo istemem, yerinde yemeli:))
YanıtlaSilŞebnemcim selam,
YanıtlaSilBenim de gitmem lazım İzmir'e ama çok üşeniyorum, çocukla zor geliyor, Aralık'tan bu yana gitmiyorum:/ tabii ailem de biraz kırılıyor bu duruma..
Sıcaklar başlayınca planım evimde klimalı ortamda ya da plajda pinekleyip kitap okuyup, film izlemek..
Bakalım..
Sevgiler
nefis bişi bu ya.
YanıtlaSiltemizlemesi uzun sürüyo ama ya.
:)
Tarif doğru ama deniz börülcesi zaten tuzlu bir bitkidir. Pişirirken ve yerken bence tuz koymayın . Özellikle yüksek tansiyonu olanlar tuz koymasalarda yerken dikkat etmeli. Afiyet olsun.
YanıtlaSil