19 Eylül 2014 Cuma

Kışlık domates yapımı

Geçen seneki domates maceramı belki hatırlarsınız.. (burada)
O zaman tarifinden emin olmadığım, kavanozu açınca neyle karşılaşacağımı bilmediğimden olsa gerek, detaylı bir tarif vermemişim...ancak geçen kış bu domatesler o kadar çok beğenildi ve tüketildi ki, şimdi gönül rahatlığı ile tarif verebilirim:)

İhtiyacınız olan tek şey, kavanoz ve domates.

İlk önce domatesleri iyice yıkıyoruz. 
Yıkanan domatesleri 4 parçaya bölün. Kabuk falan soymanıza gerek yok, sadece domateste çürük olursa onları almanız yeterli.. (blenderdan iyice geçince kabuk falan kalmıyor)
Sonra doğranan domatesleri derince bir çelik tencereye boşaltın, yüksek ateşte kaynamaya başlasın. 

Domatesler kaynarken kavanoz kapaklarını sıcak su dolu bir kaba koyun.

Domatesler erimeye başlayınca ocaktan alıp iyice blenderdan geçirin. (büyük parça kalmayacak şekilde..kalsa da yemek yaparken eriyor zaten)

Blenderdan geçmiş hazır domatesi soğumaya bırakmadan direkt kaynar şekildeyken kavanozlara doldurun. Ardından sıkıca kapağını kapatıp ters çevirin.

Hepsi bu!
Kavanozlar ters çevrili durumda birkaç gün beklesin, eğer sıkıca kapanmayanlar olduysa onlar akıp fire verecektir..onları da yemek yaparken -eğer hava çok sıcak değilse ve ekşimediyse- hemen değerlendirebilirsiniz.

Ufak bir tüyo: İzmirliler'in "şişe domat" dediği -bir sürü ismini duydum, o yüzden bildiklerimi sayayım- bazılarının yumurta, bazılarının da Ankon dediği domates çeşidi bu iş için biçilmiş kaftan..çünkü bu domatesle yapılan sos çok daha koyu, kıvamlı oluyor..
Bu sosu her türlü yemekte kullanabileceğiniz gibi, makarna sosu, domates çorbası ve kızartmalarda da kullanabilirsiniz.

Yapacak olan herkese kolaylık diliyorum..
Sevgiler



10 yorum:

  1. Harika! Ellerine sağlık. Afiyetle yiyin :)
    Deneyeceğim az miktarla olsa da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Betül kapak konusu önemli, sıkıca kapatmak lazım..
      Kapaklar eskiyse mutlaka yeni kapak al, ben 5-6 tane fire verdim bu yüzden :((
      Sevgiler

      Sil
  2. SLM ben geldim, sos he vay vay vay...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldin Rehber!
      seni burada görmek güzel..

      Sil
  3. merhabalar,,,butun bir kis bende kullaniyorum bu salcayi:))
    yalniz lezzet acisindan yari yariya,,,canakkale domatezi ile lezzetlendiriyorum,yumurta domatezi:)birde icine z,yagi akitiyorum kaynarken...denemenizi isterim
    ellerinize saglik,,,afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama Çanakkale domatesi nereden bulacağız şimdi:)) bak canım istedi:))
      Zeytinyağını hiç duymamıştım bak..ama ben Egeliyim, benim için işin içine zeytinyağı girdi mi, hep güzeldir:)
      Sizin de ellerinize sağlık, afiyet olsun:)
      Sevgiler

      Sil
  4. ah işte pirinç musluk:) şükür karşılaştırana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir de senin gibi güzel fotoğraflayabilsem fena olmayacak:)
      senin musluk ta harika, ben çok sevdim..

      Sil

Ben kimim?

Ben kimim?
Bu kız İzmir/Paris/Antalya hattını, sıcakkanlı insanları, Amelie Poulain tarzı iyimserliği, seyahati, daha çok seyahati, Fransızca'yı, şansonları, edebiyatı, country mutfakları, antika eşyaları, dekorasyonda beyazla diğer her rengi karıştırmayı, midye, boyoz ve tüm deniz mahsullerini, modayı, dost ortamına hazırlanan keyifli sofraları, estetiği, naneli dondurma başta olmak üzere naneli olan her ürünü, İtalya'yı, bleu/blanc çılgınlığını, toile de jouy'nin büyüsünü, sanatı, yazı, naneli americano tadını, yarenle içilen sakızlı Türk Kahvesi'ni, yeşil çayı sever.

Instagram

Facebook

Iletişim

smyrnetalyaa@gmail.com

Follow by Email