Tarihi Kristal: Baccarat

Geçenlerde size lüks dekoratif nesnelerinden biri olan, ünlü Fabergé yumurtalarından bahsetmiştim.
Yine başka bir lüks "Baccarat" (Bakara diye okunur)'dan bahsetmek istiyorum.
Dünyada kristal eşyalar üreten birçok firma var.
Ancak Baccarat sıradan bir kristal üreticisi değil.

Kökeni 1700'lü yılların ortalarına dayanıyor.
O yıllarda Fransa Kralı 15. Louis, Lorraine (Loren) bölgesinde küçük bir kasaba olan Baccarat'da saray için cam üretimi yapacak olan bir atölye kurduruyor. Kuruluşlarından 7 yıl sonra kristalde nihayet berraklığı yakalıyorlar ve saray için ilk siparişlerini alıyor atölye..

İşte hikaye bundan sonra başlıyor. Atölye o kadar başarılı oluyor ki, başta Fransa olmak üzere Avrupa sosyetesinin yeni zenginleri, Baccarat kristalini bir prestij göstergesi olarak kabul etmeye başlıyor, böylece ünü tüm dünyaya yayılıyor.

Ardından, dünyanın çeşitli yerlerinden siparişler gelmeye başlıyor..
Firma Britanya İmparatorluğu'ndan, Japon İmparatorluğu'na, Beyaz Saray'a kadar pekçok yere sipariş edilen kristallerini gönderiyor..
Bu siparişlerden biri bizi oldukça ilgilendiriyor: 1800'lü yıllarda Sultan Abdülaziz Paris seyahatinde, Osmanlı Sefareti için üzerinde imparatorluğun amblemi -yıldız- bulunan bardak takımı ve sunum tepsileri sipariş ediyor. Baccarat siparişlerimiz sadece bunlarla sınırlı değil, saraylarımızda -bilhassa Beylerbeyi ve Dolmabahçe- bardaktan, şamdana, avizeye kadar pekçok Baccarat kristali görmek mümkün..
Ayrıca Fransa'nın duyurusuna göre, dünyadaki en büyük Baccarat kristali koleksiyonu da İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda..

Yukarıda bahsettiğim kırmızı bardak takımının ve sunum tepsilerinin görselini ne yazık ki bulamadım ancak aşağıda yine Osmanlı'ya ait bir Baccarat sürahi takımı göreceksiniz..


Yaklaşık 10 yıl önce Baccarat firması, zamanında Coco Chanel, Picasso, Dali gibi ünlü sanatçılarla Fransız burjuvazisini biraraya getiren partilerle ün salan Marie-Laure des Noilles'ın evini satın alıp bir "kristal müze" şekline dönüştürdü, müzenin dekorasyonunu ise ünlü Fransız mimar Philippe Starck'a emanet etti. Aslında burası klasik müzelere pek benzemiyor; içerisinde restoranı, galerisi ve butiği mevcut..müzede düzenli olarak sergiler düzenleniyor..Paris'e yeniden yolum düştüğünde gideceğim ilk adreslerden biri de bu müze..



Bunlar da fikir sahibi olabileceğiniz bazı Baccarat ürünleri..





Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cam balkona perde ama nasıl?

Fırından öte: AGA

Evde kaç tuvaletiniz var?