Dekorasyon objesinden öte: Fabergé Yumurtaları

Kinder Surprise yumurtalarını bilir misiniz? Çocuğunuz olmasa bile, mutlaka eşin dostun çocuğuna hediye amaçlı götürmüşsünüzdür...ve çocuklar da içinden sürpriz hediyeler çıkan bu yumurtalara bayılırlar :)

Peki bu yumurta fikrinin nereden çıktığına dair bir fikriniz var mı? Değerli mücevherlerle kaplı dekoratif bir süs eşyasından...evet yanlış duymadınız, değerli taşlarla bezenmiş yumurtalardan almış ilhamını :)

Ortaçağ'dan beri yumurtalar Hristiyanlar için İsa'nın yeniden doğuşunu temsil eder ve her yıl nisan ayında Paskalya Bayramı olarak kutlanır. İşte 1800'lü yılların sonlarına doğru zamanın Rus Çarı 3.Aleksandr eşi için yine böyle bir Paskalya Bayramı için kuyumcu Pierre Karl Fabergé'ye (Pier Karl Faberje diye okunur) bir yumurta sipariş eder. Ama bu yumurta sıradan bir yumurta değildir; beyaz mineyle kaplı, yumurtanın içinde rengarenk altından (sarı, beyaz, yeşil ve pembe altın) yapılma bir tavuk vardır.


Yumurta çariçeyi o kadar mutlu eder ki, Fabergé imparatorluğun kuyumcusu ilan edilir. Ertesi sene Paskalya Bayramı'nda bir başka yumurta ısmarlanır ve bu gelenek Çar ölünceye kadar devam ettirilir. Ardından Çar'ın oğlu 2. Nikolay da bu geleneği benimser ve bu değerli yumurtaların siparişleri sonraki yıllarda da devam eder.

Fabergé yumurtaların üzerindeki motifler ve kullanılan taş seçiminde serbest bırakılır, ancak yumurtanın açılıp içinde ayrıca bir sürpriz barındırması imparatorluğun tek şartıdır. Bu talimat üzerine, bundan sonraki her yumurta içinde ayrıca sürpriz bir hediye barındırır. Ayrıca gün geçtikçe yumurtaların içindeki mekanizma daha karmaşık ve hareketli hale getirilmiştir.

Ve zamanla "Fabergé Yumurtaları" lüksün adı haline gelir. İmparatorluk mensupları dışında, kimi özel müşterilere de sipariş yumurtalar hazırlar.

Bugün Fabergé'nin ürettiği 50 yumurtanın 42 tanesi günümüze kadar gelmiştir, diğerleri ise kayıptır. Bu yumurtaların bir bölümü çeşitli müzelerde sergilenmekte, bazıları ise kişilere ait özel koleksiyonlarda yer almaktadır.

İşte bu harika yumurtalardan örnekler..











Yorumlar

  1. ayşecim merhaba,
    faberge yumurtalarının belgeselini izlemiştim, nefis parçalar gerçekten.. o minicik yumurtalara nasıl bir sanat nakşedilmiş,müthiş..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. ah keşke ben de izleseydim o belgeseli..bunlarla ilgili vakti zamanında bir yazı okumuş, büyülenmiştim..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cam balkona perde ama nasıl?

Fırından öte: AGA

Evde kaç tuvaletiniz var?